Wat is osteopathie

Een osteopaat zoekt naar de primaire oorzaak van uw pijnregio en bekijkt de patiënt in zijn geheel (holistisch) om deze oorzaak te vinden. Het uiteindelijke doel van een osteopathische behandeling is de autocorrectie (= het zelfgenezend vermogen) van het lichaam te stimuleren zodat de klachten verdwijnen.

De osteopaat gaat hiervoor op zoek naar functionele bewegingsverliezen op elk vlak. Indien één van de weefsels of systemen minder goed beweegt, volgt er een verstoorde doorbloeding en/of zenuwgeleiding waardoor klachten ontstaan ter hoogte van de klachtenregio zelf, maar veel vaker ter hoogte van een andere regio die er neurologisch mee in verband staat (vb de rug of nek).

Pariëtaal

Bewegingsverliezen kunnen ontstaan door een trauma (vb een val), littekens (vb na operatie), bevalling, verkleving van bindweefsel door ontstekingsreactie, verkeerde voeding, stress …
Een klein voorbeeld: een verstuiking van uw enkel kan door de fasciale spanning die dit veroorzaakt of door een blokkade in de voetwortelbeentjes een stijgende keten naar uw knie, heup of zelfs rug veroorzaken waardoor u daar last krijgt.

Visceraal

Kortom, alles in het lichaam is gelinkt met elkaar (fasciaal, anatomisch, neuro-endocrien, biochemisch,…), dus kunnen we het biomechanische bewegingsapparaat bijvoorbeeld ook niet los zien van de beweging van organen of hersenvliezen bijvoorbeeld. Zo kunnen we ook het biomechanische niet los zien van het emotionele of biochemische aspect (vandaar dat ik me bijvoorbeeld blijf bijscholen en nu met een opleiding causopractie - gaat oa.over biochemische impacten op het lichaam - bezig ben).
Dit is de grote kracht van osteopathie, dat we onze patiënten in hun totaliteit proberen te benaderen, met in ons achterhoofd het besef dat de onderliggende oorzaak van een klacht niet noodzakelijk ter hoogte van de klachtenregio zelf gelegen is.

Cranio-sacraal

Het verschil tussen osteopaat, kinesist en chiropractor?

Een chiropractor behandelt vnl. de wervelkolom en dit meestal door manipulaties, dit noemt men in de volksmond ‘een kraker’.
Een kinesist houdt zich vnl. bezig met revalidatie en lokale behandeling, gebruikt ook apparatuur.
Een osteopaat zoekt de dieperliggende oorzaak van het probleem en gebruikt enkel zijn handen als werkinstrument.

Causopractie

Alle info betreffende causopractie kan je terugvinden op volgende website: causopractie.org

Maak een afspraak
«
»
X